Belvès: een van de mooiste plaatsen van de Dordogne

Belvès, een prachtig middeleeuws stadje, is ‘un des plus Beaux Villages de France’ – de officiële titel voor de mooiste plaatsen van Frankrijk. Belvès is beroemd vanwege zijn 7 klokkentorens en de Place d'Armes, de 500 jaar oude overkapte markt (La Halle) met 23 zuilen. In de zomer is hier elke zaterdagochtend markt en ´s woensdagsavonds un marché gourmand: u neemt uw bestek mee en eet de ter plekke bereide gerechten.

Belangrijke historische bezienswaardigheden

Op de bodem van de voormalige slotgracht om Belvès, bevinden zich grotten die vroeger bewoond waren.
Deze Habitations Troglodytiques liggen onder het marktplein en zijn van april tot oktober te bezichtigen.
Het Belfort (Belfroi) aan het marktplein stamt uit de 11e eeuw en was oorspronkelijk een verdedigingstoren, die in de 15e eeuw dienst ging doen als klokkentoren.De Tour de l'auditeur, een wachttoren, werd ook in de 11e eeuw gebouwd. Het Petit Chateau is een bezienswaardig herenhuis uit de 15e eeuw. l'Hôpital was eeuwenlang het plaatselijk ziekenhuis, nu is het een verzorgingstehuis.

Rue Jacques Manchotte is een kleine middeleeuwse winkelstraat, een zijstraatje daarvan is Rue Couverte, een lage overdekte steeg met huizen van houten balken en leem. Buiten de vesting vindt u nog de wachttoren La Tour du Guet. Bijzonder is ook de kerk van Moncuq, een oude Benedictijnse kloosterkerk, die stamt uit de 9e eeuw.

de mooiste dorpen van Frankrijk in de Dordogne

Onder 'Les plus beaux villages de France' vallen momenteel 156 van de mooiste dorpen van Frankrijk, verspreid over 21 regio's en 69 departementen.
Dorpen met een eeuwen oude geschiedenis, vestigingsdorpjes, dorpjes hooggelegen in de bergen en op het platteland, dorpen met enorme tuinen en kleine vissersdorpjes.
In ieder van deze dorpen is de typische Franse cultuur terug te vinden en zijn de inwoners trots op hun prachtige erfgoed en de natuur.
Kleinschalige hotels, chambres d'hôtes, culinaire restaurants, kunstenaars en verkopers met lokale producten hebben zich in de verschillende dorpjes gevestigd, waarbij de sfeer behouden van een écht Frans dorp een belangrijk uitgangspunt is.

in de omgeving van vakantiehuis Le Beau Reve

De Dordogne is het departement met de meeste van deze dorpen en stadjes, 10 in totaal, waarvan er alleen al 7 in de directe omgeving van vakantiehuis Le Beau Rêve liggen.

Enkele criteria van de organisatie les plus beaux villages de France;  een dorp mag niet meer dan 2.000 inwoners hebben en er moeten zich minimaal twee beschermde bezienswaardigheden of monumenten in het dorp bevinden.