De omgeving van Le Beau Rêve, uw luxe vakantiehuis bij Belvès Dordogne

Rust en ontspanning op vakantie in de Dordogne

De Dordogne ligt in Zuidwest-Frankrijk, op slechts anderhalf uur vliegen (Rotterdam - Bergerac).
In deze prachtige streek kom je weer helemaal tot rust. Het ligt in de Aquitaine, ten oosten van Bordeaux en er is ontzettend veel te beleven: exposities, historie (kastelen en grotten), ambachten, een heerlijke keuken, gezellige marktjes, mooie fietsroutes en buitensporten.

In en om Belvès is veel te zien en te beleven

De rivieren Dordogne en Vézère bieden veel activiteiten: zwemmen, kanoën, vliegen met ultralight vliegtuigjes. De steden Sarlat, Perigueux, Cahors en Bergerac zijn zeer de moeite waard, in de nabijheid vindt u parken, grotten (o.a. wereldberoemde Lascaux), kastelen, wijngaarden en golfbanen.

10 redenen om de Dordogne te bezoeken

Eén van de grootste Franse departementen van Frankrijk
Met een oppervlakte van 9060 km² is de Dordogne het op twee na grootste departement van Frankrijk. Het ligt in de regio Aquitanië en wordt doorkruist door de snelweg A 89 (Bordeaux – Lyon). De vier belangrijkste steden zijn Périgueux, Bergerac, Sarlat en Nontron.

In de voetstappen van onze voorouders – 450.000 jaar geschiedenis
Met zijn 147 prehistorische vindplaatsen en 25 grotten met rotsschilderingen is het dal van de Vézère van uitzonderlijk belang. Vijftien locaties in dit ‘dal van de prehistorie’ staan op de Unesco Wereld erfgoed lijst, waaronder de beroemde grot van Lascaux, die ook wel de ‘Sixtijnse Kapel van de Prehistorie’ wordt genoemd. Een nieuwe bezienswaardigheid is in 2014 geopend: het Musée de l’Abri Cro-Magnon in Les Eyzies-de-Tayac, dat de Cro-magnonmens in een ander licht plaatst.

Duizend-en-één kastelen vol verhalen
De Dordogne-Périgord of de ‘streek met de duizend-en-één kastelen’ is bezaaid met schitterend gerestaureerde kastelen uit de middeleeuwen tot en met de renaissance, maar ook in classicistische stijl. Deze gebouwen hebben de tand des tijds doorstaan en de stenen vertellen hun eeuwenoude geschiedenis vol omwentelingen en legenden. Tot de laatste kastelen die voor het publiek geopend zijn, behoren het Château de Bridoire in Ribagnac, bij Bergerac, en het Château de Sauveboeuf in Aubas, bij Montignac. 

Mysteries van de onderaardse wereld
De bodem van de Dordogne houdt van oudsher talloze rijkdommen in zich verborgen. De natuurlijke grotten, ook wel kristallijne grotten genoemd, onderscheiden zich van pariëtale grotten door hun grillig gevormde afzettingen: druipstenen, zuilen, draperieën, stalactieten en stalagmieten. Vijf ervan zijn toegankelijk voor het publiek, waaronder recentelijk de Grotte de Tourtoirac.

Schilderachtige dorpen en steden vol kunst en geschiedenis
Dankzij de Aveyron is de Dordogne het departement dat het grootste aantal dorpen telt met het predicaat ‘Les Plus Beaux Villages de France’! Het is leuk om door deze tien ‘mooiste dorpen van Frankrijk’ te lopen en te genieten van de prachtige architectuur: Castelnaud-la-Chapelle, Beynac, La Roque Gageac, St.Jean-de-Côle, St.Léon-sur-Vézère, St.Amand-de-Coly, Limeuil, Domme, Monpazier en Belvès.
Wat de steden betreft dragen Périgueux, Bergerac en Sarlat het label ‘Ville d’Art et d’Histoire’, met een historisch centrum dat wordt beschermd en zich bij uitstek leent voor een stadswandeling. 

Sportieve activiteiten in een goed bewaard gebleven natuur
De Dordogne-Périgord is ideaal om van het natuurschoon te genieten en buiten de gebaande paden te treden. De mogelijkheden om te wandelen, fietsen, paardrijden en kanoën zijn legio, en bovendien zijn er maar liefst 33 parken en tuinen die kunnen worden bezichtigd. Golfliefhebbers kunnen hun hart ophalen op een van de zeven golfbanen van de Dordogne die officieel zijn erkend. Ze bieden parcoursen van verschillende technische moeilijkheidsgraad en een Golf Pass die recht geeft op kortingen.
De Dordogne heeft dan wel geen zee, maar zwemwater is er in overvloed: rivieren met strandjes, meren, binnen- en buitenbaden en zwemparadijzen.

Heerlijke streekgerechten en kleurrijke boerenmarkten
Afhankelijk van het seizoen stallen de marktkraampjes aardbeien, walnoten, boleten en zwarte truffels uit de Périgord uit, naast producten op basis van eend of gans, zoals foie gras. Van deze kwaliteitsproducten worden traditionele en smakelijke gerechten bereid, waarbij de lokale Vins de Bergerac een uitstekende tafeldame is. Of hij nu rood, wit of rosé is, deze wijn maakt de maaltijd tot een onvergetelijk moment. De wijngaarden van de Bergerac, die al tweeduizend jaar bestaan, produceren dertien AOC-wijnen.

Bruisende culturele evenementen
Het zomerseizoen in de Dordogne wordt opgeluisterd met een dertigtal festivals, variërend van klassieke en barokmuziek tot techno, blues, jazz, flamenco en wereldmuziek. Voor elk wat wils!

Toegang tegen een zacht prijsje
Een stuk of veertig bezienswaardigheden en toeristische activiteiten verlenen korting als u in het bezit bent van de Pass Périgord. Dit tweetalige bonnenboekje (Frans en Engels) is gratis verkrijgbaar via cdt24doc@tourismeperigord.com en zal per post aan u worden toegestuurd.

UNESCO-erkenning voor de Dordogne
UNESCO heeft het gebied rondom Dordogne en Vézère op de lijst van bijzondere streken gezet. Vanwege de natuurlijke schoonheid, maar ook om de culturele traditie en art de vivre. De provincie heet Périgord, de regio waar de Dordogne deel van uitmaakt heet Aquitanië. De regio verschilt per vallei en per rivier. Mooi groen landschap, prachtige heuvels, mooie vergezichten over prachtige dalen, rivieren, bossen en historische plaatsen. De Dordogne heeft de meeste kastelen, burchten en bastides van Frankrijk en veel historische kerkjes en bezienswaardigheden. Het is er rustig en schoon, de bewoners zijn vriendelijk en de keuken beroemd.
Het klimaat is bijzonder aangenaam: weinig wind, veel zon en niet te droog.

Bruno chef de police boeken van Martin Walker

Martin Walker is een Engelse journalist en woont al heel lang in Le Bugue, want ook hij heeft zijn hart aan deze streek verloren.
Met zijn detectiveboeken over de prachtige Périgord en de verfijnde gastronomie is hij één van de grootste ambassadeurs van de Dordogne.
Zijn boeken gaan over Bruno, chef de police, en spelen zich af in St. Denies (feitelijk Le Bugue) dus in de directe omgeving van ons vakantiehuis, op nog geen 20 minuten van Belvès.

Deze Bruno Courrèges mag dan wel commissaris van de politie zijn, eigenlijk heeft hij niet veel te doen in dit kleine toeristische plaatsje.
Hij heeft een dienstwapen, maar dat draagt hij nooit. Hij heeft het recht mensen te arresteren, maar dat is in zijn loopbaan slechts één keer voorgekomen.
Als Chef de Police, ofwel veldwachter, kent hij zijn stad en haar bewoners door en door en is de perfecte bemiddelaar tussen bewoners en overheden.
Bruno houdt zich dan ook voornamelijk bezig met St. Denis te behoeden voor invloeden van buitenaf: de bemoeienissen van de Europese Commissie en de nationale politiek.
Maar in elk boek gaat er wel iets vreselijk mis, er wordt een moord gepleegd en staat het hele dorp op z'n kop.

Zijn boeken zijn inmiddels vertaald in 15 talen waaronder enkele in het Nederlands en vanzelfsprekend liggen deze boeken ook in onze boekenkast.